LPG Nedir ?

LPG (Likit Petrol Gazları) doğal olarak yer altı gaz birikimlerinden sağlanabildiği gibi petrolün damıtılmasından ve parçalanmasından elde edilebilir. Basınç altında sıvılaştırılan propan, bütan ve bu gazların oluşturduğu hidrokarbon karışımlarından elde edilir.

NEDEN OTO GAZ?

     LPG alternatif yakıt sistemleri montajı yapılan araçların motorlarının zarar verdiği halk arasında söylenmektedir.
Aksine, LPG kullanılan motorlarda motor ömrü uzadığı kanıtlanmış bir gerçektir. Sebebine gelince LPG araçlarda silindirlere gönderilen gazın yanması neticesinde motorda asit ve karbon bırakmadığından aracın motor yağının korunmasını sağlar. Bilindiği üzere kötü yağlama silindirlerdeki aşıntıyı hızlandırır, bu bağlamda temiz kalan motor yağı araç silindir ve gömleklerinin zarar görmesini engeller.

Ayrıca LPG benzine oranla daha yüksek oktana sahip olduğundan motordaki yanma daha düzenli olur ve verim artar, rolanti çalışmaları daha düzenli hale gelir. Montajı yapılan araçlar hem benzin hem de gazla çalışır hale gelir. Bu araçların gazdan benzine, benzinden gaza geçişi araç içinde monte edilen kontrol düğmesi ile mümkün olduğu gibi belirlenen devirde geçmesi de mümkündür. Yeni teknoloji ile sisteme dahil edilen ısı sensorları sayesinde sistem istenilen ısıya ulaştığında otomatik olarak benzini kesip gaza geçebilir hale getirilmiştir.

 Otomotiv sektöründeki alternatif enerji kaynağı arayışları 1930′lu yıllarda LPG’nin araçlarda yakıt olarak   kullanımını gündeme getirmiştir. Özellikle kolay bulunması, ekonomik olması ve diğer yakıtlara oranla çevreyi daha az kirletici özellikte olması nedeni ile dünyada bir çok ülke, LPG’nin otomobillerde kullanımını özendirerek yaygınlaştırmıştır.Bu nedenle ucuzluktan daha çok çevre temizliği açısından yurtdışında devlet Lpg li araç kullanımını özendirmek amaçlı LPG li araçlarda vergi muafiyetine dahi gitmektedir.Günümüzde İtalya, Hollanda, Fransa, Belçika,İngiltere, Japonya ve Amerika’da LPG yakıt olarak otomobillerde yaygın olarak kullanılmaktadır. .Diğer ülkelerde ise kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Şu anda İngiltere Kraliçesinin kullandığı araç LPG’lidir.

LPG dönüşüm sistemleri; uluslararası ECER67 ve TSE standartlarına uygun olması, montaj firmasının yetkili ve montajı yapan teknisyenin eğitilmiş olması, gerekli bakım ve periyodik kontrollerinin yapılması ile çevreci, ekonomik ve güvenli sistemlerdir.Yapılan araştırmalar sonucunda LPG kullanılan motorlarda karbon monoksit tesiri ,benzine göre %50-90 oranında, hidrokarbon tesiri ise %38-62 oranında daha düşüktür.

LPG tankı basınçlı kaplar statüsünde olup   3-4 mm kalınlığında özel saclardan imal edilirler.Evinizde kullandığınız tüpgazlardan daha kalın saca sahiptirler. Ayrıca saclar özel kaynak sistemiyle birleştirilir ve kaynaklar röntgen ışınlarıyla kontrol edilirler. Silindirik ve stepne olmak üzere iki çeşit LPG yakıt tankı vardır.Tanklar son derece sağlam çarpmalara karşı esnek malzemelerden yapılmışlardır. Tankların çarpma sonucunda yırtılması ve patlaması söz konusu değildir. LPG tankları ECER 67 ve TSE standardında olmalıdır .

Araca LPG dönüşüm sistemi montajı yapıldıktan sonra kullanılan malzemelerin ve yapılan montajın standartlara uygun olup olmadı ğı konusunda mutlaka Makina Mühendisleri Odasına kontrol ettirilmesi ,sızdırmazlık raporu alınması gerekmektedir. MMO dan sızdırmazlık alınmadan aracın ruhsatına   LPG yi işletmek mümkün değildir.

Makine mühendisleri odasından ticari araçlarda yılda bir,hususi araçlarda iki yılda bir sızdırmazlık alınmadan aracı vize yaptırtmak mümkün değildir. LPG’li araçlar yeraltı otoparklarına park edilmemelidir.. Makine mühendisleri odası ‘LPG buharı havadan ağırdır,herhangi bir kaçak olduğunda LPG en düşük seviyeye yönelecektir. Bu yüzden aracınızı; gaz sızıntısı ihtimalini düşünerek kanalizasyon, çukur ya da buna benzer alanlara park etmeyiniz’ diyor.Kapalı otoparkların hemen hepsinde tüplü araçların içeri alınmayacağının belirtilmesinin nedeni budur.

2005 yılında gelen Avrupa Birliğine uyum yasaları ile ECER 67 ve TSE standartlarında gelen sistem montajlarıyla LPG güvenlik önlemleri son derece arttırılmıştır.

LPG dönüşüm sistemleri doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında LPG güvenli bir yakıttır.